Een nieuwe GGZ? – Ervaringsdeskundigheid nauwer bekeken

Opnames van de dag zijn hier te vinden

De Brouwerij bestaat in 2022 tien jaar. Tien jaar lang aan bontgekleurde zorg geleverd aan betrokken leden door kwetsbare zorgverleners. De Brouwerij begon als een plek waar ‘de Psychose’ opnieuw en in een ander licht kwam te staan. Tegenwoordig komt in elk document over de zorg het woord herstel voor. Is een persoonsgerichte ruimte als de Brouwerij dan nog vernieuwend, of bedoelen we allemaal wat anders met herstel?

Samen met jou en interessante sprekers willen wij op drie zaterdagen licht werpen op het heden, het verleden en de toekomst van het idee van een nieuwe GGZ. De thema’s zijn respectievelijk de ervaringsdeskundigheid, Foudraine en de Nederlandse antipsychiatrie en (alternatieven voor) het ziektemodel. In meer woorden hieronder een korte toelichting en aansluitend de uitnodiging voor 2 juli.

Het heden

Wat: Lezingen van Evi Verbeke en Daantje Daniels over ervaringsdeskundigheid en verschillende relaties in een instelling als de Brouwerij

Voor wie: Iedereen die geïnteresseerd is, is welkom. Er zal veel ruimte zijn voor een gesprek

Waar: Bij ons in de Brouwerij, Hoogte Kadijk 61hs te Amsterdam

Hoe: Graag aanmelden via activiteiten@centrumdebrouwerij.nl zodat we een beetje zicht hebben op hoeveel mensen er komen. 

Wanneer: 2 juli, inloop 13.30 en we beginnen om 14.00. We hebben zo’n drie uur uitgetrokken om met elkaar te spreken. Om vijf volgt dan nog een kleine borrel

Download hier de poster voor 2 juli.

Iedereen ervaart van alles, het negatieve en het positieve en dat is zeker niet gemakkelijk. Gelukkig bestaan er deskundigen op dat gebied! Nu zijn dat er in de GGZ van vandaag steeds meer. Elk FACT-team moet een ervaringsdeskundige in de gelederen hebben en op congressen vinden de verhalen vanuit de modder gretig aftrek. Ook bij de Brouwerij hebben wij sinds dit jaar een ervaringsdeskundige in het team. 

De ervaringsdeskundige in de GGZ is iemand die zelf als zorgvrager mee heeft gelopen in de GGZ, en vervolgens zijn eigen ervaring en die van anderen heeft verwerkt tot kennis en zelfs die kennis ook nog relevant voor de zorg in weet te zetten. De ervaringsdeskundigen kan gezien worden als iemand die een relatie aan kan gaan die de zorgverleners niet hebben. Hoe ziet die andere relatie er dan uit? De diagnose vrije ruimte is een aanlokkelijk concept, maar is een diagnose vrije ruimte wel toegankelijk voor iemand die zelf op het hakblok van de psychiatrie heeft gelegen?

Nu zijn er nog veel meer vragen die rondom dit begrip hangen. Kan men pas echt over een psychose vertellen aan iemand die er zelf ook een heeft doorgemaakt? Sommigen stellen dat de relatie met de ervaringsdeskundige slechts anders is voor zover deze geen deel is van het systeem is. In hoeverre zijn de andere relaties binnen een instelling dan gekleurd door de macht?

Over deze en andere vragen spreken wij met Evi Verbeke, psychoanalytica uit Gent wiens boek Psychiatrie op drift onlangs verscheen. En Daantje Daniels voorzitter van de vereniging van ervaringsdeskundigheid.

We bespreken dit met veel ruimte voor jullie inbreng op 2 juli van 14.00 tot 17.00 in Centrum de Brouwerij, Hoogte Kadijk 61hs te Amsterdam.

Leestips

Na de zomer:

Het verleden

Vorig jaar verscheen er een biografie over Jan Foudraine geschreven door Alex Rutten. Samen met deze auteur kijken wij terug op het leven van Jan Foudraine en de reactie op zijn visie in de toenmalige GGZ. Daarnaast herleiden we samen met iemand anders de overblijfselen van de antipsychiatrie tot wat er nu nog staat of allang om is gevallen. 

De toekomst

Geestesziekten bestaan niet zou deze Foudraine gezegd hebben, hoe dan ook zijn de diagnoses nog alomtegenwoordig. Welke plek verdient de diagnose in de nieuwe GGZ? Wie beter dan filosofen om de toekomst te lezen: Dr. Roy Dings, bezig aan een post-doctoraal aan de universiteit van Bochum en Sanneke de Haan Socrates Professor  Psychiatrie en Philosophie aan de Erasmus Universiteit van Rotterdam

Het volgende seminarie zal op zaterdag 8 oktober plaatsvinden. Met in ieder geval Roy Dings en Sanneke de Haan.