Workshopreeks Mentale Vitaliteit

Onze vaste yoga docent Wendy Wijnen zal vanaf heden ook maandelijks een workshop mentale vitaliteit verzorgen bij De Brouwerij. Tijdens de eerste workshop staat het thema ‘de kracht van slaap’ centraal. Deze zal plaatsvinden op dinsdag 31 mei van 14.30 tot 16.45 in de yogaruimte van De Brouwerij. Aanmelden kan via de inschrijflijsten of door te mailen naar activiteiten@centrumdebrouwerij.nl

 Inhoud workshops mentale vitaliteit 

De inhoud van de workshops is gebaseerd op biopsychosociaal-spiriteel model van yoga therapie. Dit model ziet de mens als multidimensionaal wezen en benadert zowel ziekte als gezondheid vanuit een biologisch, psychologisch, sociologisch en spiritueel perspectief. Deze verschillende aspecten werken samen. Raakt er één aspect uit balans dan zal dat ook doorwerken op de andere vlakken. Hetzelfde geldt andersom: breng je meer balans in je gezondheid op fysiek vlak dan zul je je ook mentaal positiever voelen, fitter om sociaal actief te zijn en zul je wellicht ook meer connectie voelen met wie je bent en wat je doet en daar de zin van in zien; het spirituele vlak. 

Voorbeeld: heb je regelmatig problemen met slapen dan zul je je fysiek overdag moe voelen. Dat kan dan ten kosten gaan van je werkzaamheden overdag. En daarover kun je dan gaan piekeren. Dat piekeren kan je dan uit je slaap houden en het slaapprobleem kan daardoor toenemen en wellicht wordt je overdag prikkelbaar waardoor het een negatieve impact krijgt op je sociale omgeving. Dat kan je het gevoel geven dat je machteloos bent en afgescheiden van de wereld om je heen. 

Yoga- en ademhalingstechnieken, meditatie en (zelf)coaching technieken en educatie zijn de tools van yoga therapie om het natuurlijke vermogen van de mens aan te spreken en daarmee het welzijn te optimaliseren. Door meer inzicht in de situatie en technieken te geven, krijgen mensen zelf de regie om iets te veranderen aan de situatie en hoe zij zich voelen. In het voorbeeld van het slaapprobleem kan dat bijvoorbeeld zijn: 

  • Meer achtergrondinformatie over het proces van slapen; het belang van een goede nachtrust, oorzaken en gevolgen van een slecht slapen. 
  • Onderzoek: je eigen slaapritme in kaart brengen (niet vanuit oordeel, maar vanuit nieuwsgierigheid en zelfzorg). Eventueel met behulp van een slaapdagboek. 
  • Tips: samen in kaart brengen welke factoren kunnen bijdragen aan een betere slaap. 
  • Yoga-technieken: 
  • Oefeningen voor de ochtend om ervoor te zorgen dat je de dag energiek start, ook bij een slechte nachtrust + voldoende beweging waardoor je in de avond moe bent om te gaan slapen. 
  • Oefeningen en meditatie voor de avond die het hoofd legen, de spanning in de spieren verminderen en de slaap bevorderen. 
  • Coaching-technieken om met een constructieve mindset de dag af te sluiten en rust te brengen in je geest. 
  • Ademhalingstechnieken die je gedurende dag energie kunnen geven en aan het einde van de dag kunnen kalmeren en rust geven om je klaar te maken voor een goede nachtrust.