Zelf-ziekte ambiguïteit: ben jij het, of is het je ziekte?

In de Brouwerij proberen we met alle leden te werken aan psychosegevoeligheid. Bewust gebruiken we dat woord, en niet bijvoorbeeld schizofrenie of een term als de psychoot. Aan de ene kant omdat de term minder besmet is door stigma, aan de andere kant omdat een gevoeligheid op een andere manier deel is van iemand dan een ziekte. Een ziekte is iets dat te genezen valt, en waar de gewone jij buiten staat.

Nu zijn we er natuurlijk niet door simpelweg andere woorden te gebruiken. Het is belangrijk om uit te blijven leggen waarom we werken zoals we doen, en ook om niet te denken dat al het gevaar van ziekte-denken is geweken nu we een ander woord gebruiken. Er liggen nou eenmaal ook een hoop DSM’s in de Brouwerij.

Om hier aandacht aan te geven hebben we hoog bezoek van Roy Dings, een filosoof uit Arnhem gelieerd aan de universiteit van Bochum. Hij richt zich in zijn onderzoek op zelf-ziekte ambiguïteit, oftewel de moeilijkheid die meekomt een ziekte van het afbakenen van het gezonde zelf met de ziekte. Het kan helpen om te denken dat bepaalde gedachtes komen door een ziekte, zodat je er op in kan grijpen, maar tegelijkertijd verlies je misschien daarmee ook een stukje van jezelf.

Roy zal ons uitleg geven over wat zelf-ziekteambiguïteit inhoudt, welke problemen er mee te maken hebben, maar vooral ook met ons in gesprek gaan over op welke manieren wij allemaal oplossingen hebben gezocht voor de problemen die er bij meekomen.

Alvast wat inlezen?
Hier kan je een interview met Roy lezen in de Volkskrant.
Hier een essay van zijn hand met de titel Hoe jezelf te zijn met autisme.

Iedereen is welkom. Wel willen we graag met elkaar in gesprek gaan over persoonlijke ervaringen, dus houd er rekening mee dat je niet teveel plek inneemt als je jezelf nog nooit als psychisch ziek hebt gezien. Aanmelden kan door te mailen naar activiteiten@centrumdebrouwerij.nl of door je in te schrijven op de intekenlijst op het prikbord.

Waar: Centrum de Brouwerij, hoogte Kadijk 61hs te Amsterdam
Tijd: 15.15 inloop, 15.45 beginnen, rond 17.00 proberen we het gesprek af te ronden.
Aanmelden: activiteiten@centrumdebrouwerij.nl