Soep van Oost-Indische kers

Onze moestuin staat vol met Oost-Indische kers, één van de beste buurtplanten voor de moestuin. Bijen en vlinders zijn er dol op en de plant lokt schadelijke insecten weg van andere groentes. De bloemen, het blad en de zaden zijn eetbaar. En ben je verkouden? Kauw dan af en toe op een jong blaadje: goed voor de weerstand en het helpt tegen keelpijn.
Afgelopen dinsdag hebben we er een heerlijke soep van gemaakt, hieronder volgt het recept:
Ingrediënten voor 6 personen:
• 1 kleine knolselderij
• 1 courgette
• 2 grote uien
• Oost-Indische kers blaadjes en bloemen (+/- 50 blaadjes 6 bloemen)
• 1 wortel
• 2 eetlepels kokosvet
• 1 tak lavas (maggiplant)
• 2 laurierbladen
• 1 soeplepel curry (rode, groene of madras: afhankelijk van je eigen voorkeur)
• peper en zout naar smaak
• 2,5 Liter water
• 2 eetlepels groentebouillon (of 2,5 blokjes groentebouillon)
• 2 eetlepel zonnebloempitten geroosterd


Bereiding
Schil de ui, de knolselderij. Was de wortel en courgette. Snij vervolgens alle groenten in blokjes. Verwarm het kokosvet in een soepketel en fruit hierin alle groenten 5 minuutjes. Voeg een beetje water toe en laat de groenten nog 5 minuutjes stoven op een zacht vuur, regelmatig roeren. Maak een bouquet garni van laurierblad en lavas. Overgiet met het water en breng aan de kook. Voeg ook groentebouillon, de curry en het bouquet garni toe. Laat 30 minuutjes doorkoken op een zacht vuur. Snij de blaadjes (op 6 blaadjes na) Oost-Indische kers in fijne reepjes en voeg bij, laat nog 5 minuutjes koken. Pureer de soep met een staafmixer. Serveer de soep en verdeel de pitten, de bloemen en overige blaadjes in de kommen.