Recept – Shakshuka

Goed en lekker eten is essentieel voor je gemoedstoestand en gezondheid. Daarom delen wij graag recepten die tijdens onze ledendiners of met onze lunch een succes waren. Dit keer het lievelingsgerecht van Pelle. Een erg handig gerecht voor grote groepen (je hebt maar één pan nodig). Vandaag hebben we dit gerecht voor 24 mensen in De Brouwerij gekookt en zijn we in alle drukte vergeten een foto te maken (dus die hebben we even van het internet geplukt). Dit recept is goed voor zo’n 5 mensen.

Ingrediënten:

3 uien 

2/3 teentjes knoflook 

3 paprika’s (rood, geel of oranje) 

3/4 blikken tomatenblokjes 

1 blok Feta of witte kaas

5 eieren 

Koriander of peterselie 

1 pak pita broodjes 

Kruiden:

Cayenne en/of chilli poeper

Paprika poeder 

Komijnzaadjes en/of komijnpoeder 

Zout

Bereiding:

Snijd de ui en knoflook fijn. Snijd daarna ook vast de paprika in reepjes en halveer deze vervolgens. Je kunt beginnen met het fruiten van de ui. Voeg kort daarna een flinke scheut komijn zaadjes, paprika poeder, en wat chili poeder toe. Voeg daarna de knoflook en een paar minuten later de paprika toe. Verwarm de over voor. 

Als de groeten even hebben gestaan op hoog vuur kun je het vuur iets lager zetten en de deksel erop doen (af en toe omscheppen). Na zo’n 5 tot 10 minuten kun je tomatenblokjes toevoegen (maak elk blik met een beetje water schoon en gooi dit bij in de pan om iets meer saus te krijgen). 

Voeg nu nogmaals wat kruiden toe en doe er wat zout bij. Als het goed op smaak is kun vervolgens de eieren toevoegen. Dit doe je door met een lepel een holletje te maken in het mengels en daar het ei in te laten vallen. Hoe dieper ze in het mengels liggen hoe sneller ze garen. Nu kun je de pan laten staan met de deksel erop totdat de eieren niet meer zacht zijn. Ondertussen verwarm je de pita broodjes in de oven. 

Als de eieren gaar zijn kun je het vuur uitzetten. Je serveert Shakshuka het beste in een bakje met een plukje koriander (of peterselie) en een paar blokjes feta. Het pita broodje kun je doormidden gesneden erbij serveren.