Kennismaken met: Marianne van Asperen

Psychiater Marianne van Asperen (38) is al vanaf zomer ’20 bij De Brouwerij betrokken. Aanvankelijk een dag per week als vervanger voor de toen uitgevallen psychiater. Het was in eerste instantie tijdelijk en voor haar ook een kijkje in de keuken, het concept van De Brouwerij was bekend en stond Marianne aan, nu kon ze het in de praktijk leren kennen. Door het vertrek van psychiater Lara kwam er een baan vrij. Uiteindelijk is ze Lara gaan vervangen, ging kort hierna op zwangerschapsverlof en is vanaf half december weer drie dagen per week werkzaam bij De Brouwerij.

Ze werkt zes jaar als psychiater, eerst bij de crisisdienst (Constantijn Huygensstraat), daarna bij de psychiatrische afdeling van het algemeen ziekenhuis van het Zaans Medisch Centrum. Na 2,5 jaar ging ze naar Arkin, waar ze bij Novarum ging werken, een centrum voor mensen met eetstoornissen. 

Hoe ervaar je het werkpakket bij de Brouwerij?

‘Mij spreekt de sociale psychiatrie erg aan. Als psychiater ben ik veel bezig met de psychiatrische klachten die iemand heeft, maar een mens is zoveel meer dan zijn klachten. Ik vind het belangrijk om breder te kijken en fijn om langer met iemand op te kunnen trekken. Bij de Brouwerij kan dat, we kijken verder dan alleen psychosegevoeligheid, ook naar sociale aspecten en dat vind ik goed.’ 

Er is recent een discussie over het feit dat de GGZ een psychose puur medisch behandelt en niet holistischer. Hoe sta jij daarin? 

‘Als psychiater is mijn betrokkenheid vaak intensiever op momenten dat het niet goed gaat met iemand, wanneer er iets veranderd moet worden aan medicatie of bij een crisissituatie. Vrij medisch dus. Als het relatief goed gaat ben ik meer op de achtergrond. Dat is enerzijds jammer, want juist dan is er meer tijd om het te hebben over de betekenis en de gevolgen  van het doormaken van een psychose en allerlei andere zaken die spelen in iemands leven en die wat mij betreft heel belangrijk zijn, ook om een psychose beter te kunnen begrijpen. Aan de andere kant hoort het ook een beetje bij psychiater zijn. Er is bij de Brouwerij op dit moment maar één psychiater, dus ik moet schipperen met de tijd die ik heb. Het zou kunnen dat leden het zo ervaren dat ik als psychiater relatief weinig tijd heb, maar we werken in een team, verpleegkundigen zien iemand vaker en houden mij ook op de hoogte als het goed gaat met iemand, wat er dan speelt in iemands leven en uiteraard probeer ik ook dan af en toe aan te schuiven bij een gesprek.   

Waarom is dat zo belangrijk?

‘Het is belangrijk dat je keuzes van mensen snapt, zeker als het later misschien minder goed gaat. Het komt de behandelrelatie ook niet ten goede als je er alleen bent op crisismomenten. Tegelijkertijd is er natuurlijk wel veel overleg achter de schermen en hoor ik veel van wat er speelt van de verpleegkundigen. Dat merk je als lid niet altijd zo. Dus het is schipperen, de tijd en ruimte is beperkt maar je hebt als psychiater ook eigen verantwoordelijkheid om die te nemen als het kan.’ 

Marianne vertelt hoe een onderwerp als spiritualiteit bijvoorbeeld in ‘normale’ omstandigheden heel positief kan zijn in iemands leven, maar dat het bij een psychose ook niet meer gezond kan zijn. Dan helpt het als je iemand wat beter kent om dat oordeel te kunnen geven.

Hoe zie jij de Brouwerij in het licht van zorgverlening?

‘Wat ik goed vind is dat we mensen hier holistisch en in breder verband zien. Niet alleen kijken naar een psychose, maar ook ‘systemisch’: welke familierelaties zijn er, mogen we die ook een keer ontmoeten? We kijken ook naar wat iemands sterke kanten zijn: Wat vind je leuk, waar ben je goed in? Niet perse omdat mensen zich dan gezien voelen, maar ook omdat die sterke kanten aanknopingspunten geven voor de behandeling, kan iemand die kanten inzetten om verder te komen bijvoorbeeld. Hopelijk worden we gezien als meer dan alleen een verstrekker van medicatie, maar een plek waar je ook terecht kunt als je iets leuks hebt meegemaakt, om koffie te drinken en je verder niet meteen iets hoeft. Het lijkt simpel maar als concept is het toch zeldzaam’.

‘De laagdrempeligheid en de open ruimte verschillen enorm van de ‘normale’ praktijk waarin ieder in eigen kamers met gesloten deuren werkt. Ook het samen lunchen zorgt voor een losse sfeer die je elders veel minder ziet en voegt waarde toe.’

Omschrijf jezelf in 3 woorden…

‘Energiek, beetje chaotisch, verbinder’.

Wat betekent (geestelijk) gezond voor je?  ‘Dat je de dingen kunt doen die belangrijk voor je zijn zonder hierin door angst of andere klachten tegengehouden te worden’.

Ik hou niet van… flitsbezorging. 

Ik zou graag… op een boerderij willen wonen. 

Anekdote?  De echte kerstboom die elk jaar (bij de Brouwerij) wordt opgezet in december haalde me over de streep om mijn vorige baan op te zeggen. Hoeveel werkplekken zijn er waar er nog een echte kerstboom wordt opgetuigd? Je kunt zeggen dat het maar een detail is, maar details zeggen soms heel veel. 

Ik vind de Brouwerij belangrijk omdat…het een fijne plek is om te komen omdat je er jezelf mag zijn, of je nu psychiater, jobcoach of lid bent. 

(Opgetekend door Frank Steverink, 4 februari ’22)