Blogs De Brouwerij

Hier vind je blogs van cliënten, behandelaars en vrijwilligers van De Brouwerij. Incidenteel worden er ook blogs overgenomen van externe sites.

Een groot taboe in de psychiatrie

Door PETER71 (naam bij de redactie bekend)

Ik heb gisteren mijn spv'er een email gestuurd. Daarin stond dat ik de psychiatrie slecht vind. Er wordt in de behandeling namelijk totaal geen aandacht geschonken aan wat mensen meemaken.

Ik kom maar er maar eens mee uit de kast en geef nu à plein publique toe dat ik al ruim 23 jaar bespioneerd word en in de gaten wordt gehouden. Ik weet ook precies door wie. Namelijk de buren van mijn ouders. Verder organiseren kwade lieden, en ik weet ook wie daar achter zitten, al twintig jaar nare, perverse seksspelletjes rondom mij.

Natuurlijk ben ik mij er meestal van bewust dat dit zich alleen in mijn hoofd afspeelt en met de zogenaamde werkelijkheid weinig van doen heeft. Toch heeft het flinke impact op mijn leven. Je zal maar 23 jaar bespioneerd worden. Eigenlijk is het nog erger: ze hebben ook kwade bedoelingen, want ze voelen zich door mij bedreigd en willen me levenslang opsluiten of zelfs laten inslapen. Je kunt natuurlijk zeggen: na 23 jaar leef je nog, dus je zal de komende 23 jaar misschien ook nog wel leven.

Laatst vertelde ik mijn spv'er dat ik al meerdere malen deze kwade lieden heb horen zeggen dat het alleen maar een kwestie van stervensbegeleiding is met mij. Mijn spv'er zweeg in alle talen.

De aard en inhoud van randpsychotische verschijnselen of warrigheid worden totaal genegeerd in de psychiatrie. Ik denk dat ik deze parallelle werkelijkheid - voor mij de echte werkelijkheid - met een reden heb gecreëerd. Er zit dus iets achter dit bedreigende universum. En dat moet onderzocht worden. Daar zou de psychiatrie aandacht aan moeten besteden.

Er moet aandacht komen voor het rugzakje dat je met je meedraagt. Een rugzakje waaruit bij verkeerde, te veel of te weinig prikkels spoken uit het verleden opduiken. Ik was een tijdje geleden begonnen met de Maastrichtse methode, waarin wel wordt ingegaan op de aard en inhoud van dit soort belevingen. Helaas stopte de begeleiding, maar nu heeft iemand anders me beloofd me verder te helpen, dus ik hoop dat dat ervan komt en ik niet weer met een dode mus ben blij gemaakt.

Een tijdje geleden had ik ook een bijzonder telefoongesprek met een dame van Weerklank, een stichting voor mensen die stemmen horen of andere zintuigelijke ervaringen hebben. Zij luisterde echt goed naar wat ik allemaal had meegemaakt. Twee dagen later zat ik gewoon ergens waar andere mensen bij waren te huilen, omdat het zo opluchtte om mijn verhaal kwijt te kunnen.

Toen ik nog bij een andere instelling liep, opperde ik eens dat de instelling wat meer aan traumabehandeling moest doen en prompt een paar weken later hing er een briefje aan de muur over traumabehandeling. Nou ja, ik weet natuurlijk niet zeker of het door mijn inbreng kwam, maar het was wel toevallig. Traumabehandeling is een ondergeschoven kindje in de wereld van manieën, depressies, borderline, en psychosegevoeligheid, om maar wat veelvoorkomende termen uit de DSM erin te gooien. En dat mag wel eens veranderen.

Ook belevingen die buiten de geaccepteerde werkelijkheid vallen, niet echt zijn, kunnen zeer traumatiserend werken. Geef daar potjandorie eens aandacht aan! Graag zou ik serieus genomen worden in wat ik zoal meemaak. Volgens mij schiet je niets op met hulpverlening, die dat negeert.

Dat zorgt niet voor herstel en zeker niet voor genezing. Dan kunnen ze net zo goed geen hulpverlening bieden en hoeven ze ook niet te zeiken dat het allemaal te duur wordt. Help mensen echt te herstellen en neem het verhaal van de cliënt serieus, om wijlen Oliver Sacks maar even aan te halen. Echt doen hoor.

Waardeer dit blogbericht:
4
De kunst van het meedoen
Schizofrenie bestaat niet - in de spreekkamer van ...

Reacties 1

 
Gast - Cissy op woensdag 25 mei 2016 19:31

Een mens heeft gedachten. Om dit zo open uit te spreken vind ik goed van Peter71. Dat is wel moedig vind ik. Het zijn grote vragen ......wat er zich afspeelt in het universum. En welke strijd er ook op aarde is. Waarom geven de psychiaters zoveel 'middelen' die mensen niet beter maken? Waarom geen liefde en respect in de benadering. Maar wel in de brouwerij begrijp ik. daar is het anders. Ja, kwetsbare mensen, zijn wij toch.... Waardering helpt je voor jezelf uit te komen. groetjes,

Een mens heeft gedachten. Om dit zo open uit te spreken vind ik goed van Peter71. Dat is wel moedig vind ik. Het zijn grote vragen ......wat er zich afspeelt in het universum. En welke strijd er ook op aarde is. Waarom geven de psychiaters zoveel 'middelen' die mensen niet beter maken? Waarom geen liefde en respect in de benadering. Maar wel in de brouwerij begrijp ik. daar is het anders. Ja, kwetsbare mensen, zijn wij toch.... Waardering helpt je voor jezelf uit te komen. groetjes,

Plaats hier uw reactie

Captcha afbeelding

deel dit