Blogs De Brouwerij

Hier vind je blogs van cliënten, behandelaars en vrijwilligers van De Brouwerij. Incidenteel worden er ook blogs overgenomen van externe sites.

Blogworkshop bij De Brouwerij: overwonnen uitstelgedrag en tranen van ontroering

Door Frank Steverink
Werkt schrijven therapeutisch? Is het bevrijdend? En hoe deal je met een writer’s block? Schrijven is leuk, maar je proeft de voldoening pas achteraf. Oftewel, om de vileine Amerikaanse Dorothy Parker te citeren: 'I hate writing, I love having written'.

Dat – en meer, konden leden en vrijwilligers van de Brouwerij deze zomer ondervinden in de blogworkshop van copywriter en schrijftrainer Evelyne Hermans (starfishcopy.nl). Zij deed de groep kennismaken met de ingrediënten van een goed blog: humor, verplaatsing in de toehoorder en oog voor detail.

En wat bleek tijdens deze bijeenkomsten: iedereen heeft zijn eigen unieke stem, of pen. Ook had menigeen last van uitstelgedrag en existentiële twijfel, noem het schrijfangst. Maar: uiteindelijk ontstonden er door een stimulerende mix van tips, voorbeelden, filmpjes en oefeningen als vanzelf teksten, soms zelfs pareltjes, vaak tot verrassing van de schrijver zelf. Eenmaal voorbij die verlammende zelfkritiek, bleek er in ieder wel een observator, woordkunstenaar of poëtisch talent te schuilen.

Reacties van deelnemers
Mark Poons deed ook mee: “Ik vond het een zeer leuke cursus, waar ik met name bewust ben geworden dat je kort en krachtig moet schrijven, waarbij je de lezer op het verkeerde been kan zetten met je titel.”

Ook Lin Sluyterman was enthousiast: “In eerste instantie vond ik het een beetje spannend, zo’n blogcursus: kan ik dat wel?...Maar door Evelyne’s feedback en die van mijn cursusgenoten, door het lezen van hun blogs en door de onderlinge uitwisseling en door de geweldig fijne sfeer in de groep, ging ik vervolgens echt met plezier aan het bloggen. Een leuke en leerzame cursus!”

Tranen van ontroering
En wat vond workshopbegeleider Evelyne Hermans er zelf van? "Het geven van een schrijfcursus bij De Brouwerij is voor mij in meerdere opzichten een bijzondere ervaring. Bij De Brouwerij ondervind ik aan den lijve waarom het concept van deze 'huiskamer' zo belangrijk is. Cliënten en vrijwilligers werken er samen, het mens-zijn staat voorop.
Ik wist niet goed wat voor groep ik kon verwachten en merkte dat ik me tijdens het kennismakingsrondje onherroepelijk ging afvragen wie van de deelnemers nu 'patiënt' is en wie niet. Terwijl dat voor een schrijfcursus natuurlijk niets uitmaakt. In het dagelijks leven probeer ik mensen altijd te wijzen op hokjesdenken en oordelend gedrag, en het besef dat ik daar zelf dus ook niet geheel vrij van ben, was een mooie en zinvolle eye-opener.Daarnaast heeft een aantal deelnemers tijdens de cursus teksten geschreven die me soms compleet wegbliezen. Mooie, emotionele teksten, maar ook humoristische beschouwingen en kwetsbare verhalen.

Tijdens het voorlezen stonden meerdere keren soms bijna de tranen in mijn ogen van ontroering (en dat gebeurt me tijdens een cursus niet zo vaak).Kortom: een bijzondere plek met bijzondere mensen, die blijkbaar een goede basis biedt voor creativiteit en openheid. Ik kijk uit naar het volgende moment waarop ik met een nieuwe groep schrijvers aan de slag kan."

De blogworkshop is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van het Kansfonds, een organisatie die initiatieven mogelijk maakt, zodat kwetsbare mensen niet buitengesloten raken.

 

 

 

Waardeer dit blogbericht:
1
Als je het even niet meer weet, bedenk een list!
K......wandeling

Reacties 1

 
Gast - Oscar op vrijdag 01 maart 2019 00:23

Kan dat stukje over mij s.v.p. verwijderd worden??
Alvast bedankt.

Kan dat stukje over mij s.v.p. verwijderd worden?? Alvast bedankt.

Plaats hier uw reactie

Captcha afbeelding

deel dit