Blogs De Brouwerij

Hier vind je blogs van cliënten, behandelaars en vrijwilligers van De Brouwerij. Incidenteel worden er ook blogs overgenomen van externe sites.

Beste Eenzaamheid

Door Michaja Langelaan

Ik schrijf geen ‘lieve’, want daarvoor zijn we niet intiem genoeg. Ik houd je liever een beetje op afstand. Niet omdat ik bang voor je ben, maar omdat gepaste distantie bij jou op z’n plaats is.

Goedbeschouwd heb ik maar weinig vat op je: je kunt ineens opduiken, maar ook zo weer verdwijnen. Wat dat betreft ben je een wispelturig geval. Daar probeer ik mee te leven. En grappig genoeg gaat dat steeds beter. Dat is de reden dat ik je schrijf.

Terugkijkend besef ik dat je altijd in mijn buurt bent geweest. Als een onbestemde schaduw. Bijna een vertrouwd gevoel. Er waren ook zeker momenten dat je je opdrong en ik je niet van me kon afschudden.

Bijvoorbeeld toen ik dertien was en m’n ouders gingen scheiden. Het was een rommeltje in onze familie; iedereen was met zichzelf bezig. Maar ook toen ik in Utrecht op kamers ging wonen en eigenlijk niet goed wist hoe ik in m’n eentje de avonden en vrije dagen moest invullen. En natuurlijk de talloze andere keren dat ik besefte dat ik uiteindelijk – uiteindelijk – alleen sta op deze wereld. Dat je geboren wordt en dood gaat en dat daar iets tussenin zit.

Hoewel je er dus altijd was ben ik pas onlangs goed naar je gaan kijken. En wat blijkt? Je bent niet ‘iets’, je bent ‘veel’. Een bonte verzameling van gevoelens die eigenlijk niet in dat ene woord eenzaamheid te vangen is. We doen je eigenlijk te kort door je maar één naam te geven.

Je bent zeurderige eenzaamheid, stekende eenzaamheid, mooie eenzaamheid, schurende eenzaamheid, nostalgische eenzaamheid, huilerige eenzaamheid, natte-asfalt eenzaamheid, starende eenzaamheid, verlatings eenzaamheid, angstige eenzaamheid en nog ontelbare andere vormen van eenzaamheid.

Ik ben niet alleen anders naar je gaan kijken, ik ben ook over je gaan praten. Iedereen denkt: dat is lastig want mensen voelen zich ongemakkelijk bij je en schamen zich misschien voor je. Maar niets is minder waar. Binnen een mum van tijd ontstaat er een gesprek over de essentie van het leven. Zelfs met mensen die ik helemaal niet goed ken.

Dat ik je beter ging leren kennen kwam door twee woorden: Voor Eenzaamheid. Zo heet namelijk het platform van vormgevers en kunstenaars waar ik bij toeval terechtkwam en bij wie ik me aansloot. Kijk maar op: www.vooreenzaamheid.nl
Heb je eigenlijk internet?

Waardeer dit blogbericht:
2
Schizofrenie bestaat niet - in de spreekkamer van ...
Pillen niet de oplossing, onzichtbaar zijn wel

Reacties

 
Nog geen reacties

Plaats hier uw reactie

Captcha afbeelding

deel dit